Tuvalet Eğitimine Hazırlık
Tuvalet eğitimi; tuvalete girme ihtiyacını belirtme, giysilerini çıkartma, ihtiyacını giderme, temizleme, sifonun çekilmesi ve el yıkama gibi birden çok basamaktan oluşan bir eğitimdir. Bu basamakların düzenli ve tutarlı olarak tekrar edilmesi, istenilen tuvalet eğitimini çocuğa kazandıracaktır.
Tuvalet eğitimi sürecine hem çocuk hem de ebeveynlerin hazır olması çok önemlidir. Tuvalet eğitimi için doğru bir yaş olmamakla birlikte her çocuğun hazır olma yaşı farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar hazır olma belirtileriyle anlaşılabilmektedir. Çocuğun fizyolojik olarak tuvalet eğitimine hazır olması 12-15. Ay aralığında değişmektedir. Tuvalet eğitiminin gelişimsel olarak belirtileri ise oturabilme, çömebilme, kıyafetlerini indirip çekebilme, alıcı dilin ve ifade edici dilin tuvalet ihtiyacını belirtebilecek kadar gelişmiş olması gerekir.
Ebeveynlerin Tuvalet Eğitimine Hazır Olması
Anne babalar tuvalet eğitimine başlama sürecinden önce hazırlıklı olmalıdır. Bu konuda psikiyatriden yardım almakta yarar vardır. Çocuklarının tuvalet eğitimine hazır olup olmadığı, ne zaman hazır olacağı ve eğitimin süresi hakkında değerlendirme yapılmalıdır. Örneğin 15. Aydan sonra çocuklar tuvaletlerini yaptıklarının farkına varmaya başlarlar, 18-24. Aylar arasında bezleri kirlendiğinde haber verebilir, 24. Aydan itibaren tuvalet ihtiyacını seslendirebilir ve 30-36. Aylar arasında tuvalete götürülmesini istemeye başlar. Tuvalet eğitiminde her çocuk istenilen davranışı göstermeyebilir.
Tuvalet eğitimi reddi farklı sebeplerden dolayı olabilir. Örneğin yeni bir kardeşin doğumu, yeni bir eve taşınma, annenin işe başlayacak olması, kreşte yapılan baskı gibi nedenler de düşünülerek tuvalet eğitimi ertelenebilir. Bu süreç içinde ebeveynler kazaların kaçınılmaz olduğunu vetuvalet eğitiminde cezalandırmanın yeri olmadığını bilmelidir. Tuvalet eğitimi çocuk istismarına yol açabilecek bir ortam oluşturabilmektedir.