Şema Terapi

Şema Terapi’nin hedefi duygu ve kalıp örüntülerin kökenini anlamak, bunların günlük yaşantınız üzerindeki etkilerini incelemek ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak terapi yöntemidir. Kendinizle ve ihtiyaçlarınızla daha iyi ilgilenmenize olanak tanıyacaktır.

Duygular, Şema Terapi’de çok merkezli bir rol oynamaktadır. Çocukluk döneminde ise diğer insanlarla edindiğimiz deneyimler, birer yetişkin olarak duygu dünyamız üzerinde büyük bir etkiye sahiptirler. Örneğin çocukluğunuzda belki burnunuz büyük diye birileri okulda dalga geçmiş veya babanız her defasında sizin ağlayışınıza alaycı bir şekilde gülmüşse, çocuklukta reddedilme ve utancı deneyimlemiş olursunuz. Bir yetişkin olarak da kendinizi, diğer insanları hiçbir etkisi olmasa bile, reddedilmiş ve utanmış hissetmeniz muhtemelen daha kolay olacaktır. Bu duygular başka sorunlara yol açar. Kendinizi çok daha fazla geri çekerek neredeyse hiçbir ilişkinizi sürdürememe ya da hiç uygun olmamasına rağmen sürekli agresif tepkiler vermenize sebep olabilir.

Bu nedenle Şema Terapi’de hangi olumsuz duyguların sorunları oluşturduğunu ve bu duyguların nereden kaynaklandığını anlamak ilk sırada yer alır. Böylece bu duyguların yaşantınızda halihazırda hangi sorunlara yol açtığını anlamak çok önemlidir. Son olarak ise duygularınızı ve davranışlarınızı, daha mutlu hissetme ve ihtiyaçları daha iyi karşılama yolunda nasıl değiştirebileceğiniz konusunda yol haritası oluşturmak önemlidir.

Problematik duygular ve bunlarla ilgili olan durumlar, bir bireyin farklı farklı içsel yanlara sahip olabileceği düşünüldüğünde daha iyi anlaşılabilir. Bu içsel yanlar “Modlar” olarak isimlendirilir. Şema terapide içsel yanlar temel alınır, bunlar:

Çocuk modları, yetişkin modları, başa çıkma modları, sağlıklı yetişkin modu ve mutlu çocuk modu.

Bu modların nasıl ve neden geliştiğini, nasıl hissettirdiklerini, ne zaman ortaya çıktılarını ve hangi davranışlarla ilişkili olduklarını anlamaktır. Böylece, belirli bazı sorunlarla bu modların kendinizde ne ölçülerde bulunduklarını sınayabilirsiniz. Şema terapi sayesinde kendi modlarınızı nasıl ayırt edebileceğinizi ve tanımlayabileceğinizi bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP