Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT), davranışçı ve bilişsel yaklaşımların birlikte kullanılmasıdır. Bilişsel-davranışçı yaklaşımların, terapötik değişimi ortaya çıkarmak için davranış terapisinin kanıtlanmış etkililiğini daha esneterek, danışanın bilişsel işlevlerini güçlendirmeyi hedefleyen mantıksal bir bileşim olarak tanımlanabilir.

Bilişsel davranışçı terapilerin ana hedefi, danışana düşünce süreçlerinin altında yatan ve davranışlarını yönlendiren zihinsel süreçler konusunda farkındalık kazandırmaktır. Böylece BDT’ yi “zihni yedinden yapılandırıp, işlevsel olmayan düşünce ve inançları kaldırıp bunlarına yerine işlevsel olanları oluşturan bir psikoterapi biçimi oluşturulur.

bilişsel davranışçı terapi

Otomatik olumsuz düşünceleri fark edip ayrıştırmak ve giderek otomatik akılcı düşünceye geçiş, sorunlarla başa çıkabilmek için seçilen temel yöntemdir. Farklı sorunlar için farklı yaklaşımlar ve özel adımlar önerilir. Bilişsel davranışçı terapi sadece düşünce değiştirme süreci ya da davranışsal müdahale değil, bilişsel ve davranışsa müdahale yöntemlerini iyi bir kimya içinde birleştirip, doğru zamanlamalarla kullanmaktır.

Çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapi uygulamaları, çocuğun davranışlarına rehberlik edecek aracı bilişsel stratejilerin öğretildiği çeşitli teknikleri kapsar. Böylelikle çocuğun sorunlarla başa çıkma becerilerinin arttırılması hedeflenir. Örneğin depresyon, kaygı bozukluklar, davranım bozuklukları gibi yakınmalarında tedavisinde bilişsel davranışçı terapi teknikleri kullanılır. Çocuğun hem iç dünyası hem de içinde yaşadığı çevreyi göz önünde bulunduran bir terapi yöntemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP