Terapiler
Terapi, kişilerin psikolojik rahatsızlıklarını, muhtemel davranışsal bozulmalarını, negatif düşünce ve hallerini öğrenir ve bunları azaltarak bitirmeyi hedefler. Aynı zamanda kişiye pozitif düşünme ve düşünce hatalarıyla başa çıkabilme becerisi kazandırır, kişinin kendini anlama becerisini geliştirir. Sağlıklı bir psikolojiye kavuşmak için terapi süreci önceden terapist tarafından belirlenir. Terapistin belirlediği zaman aralıkları duruma göre değişse de genellikle haftada 45-50 dakika boyunca görüşülür. Süreç boyunca danışan ve terapist, danışanın gündeminde olan sorunlar üzerinde çalışmak için bir araya gelir.
Genellikle bir terapi yardımı almak isteyen kişinin ilk aklına takılan soru: ”Kaç seans terapi gerekir?” Uzman bir terapist tarafından uygulanacak olan terapi sayıları danışanın içinde bulunduğu duruma, yaşadığı probleme göre değişir. Danışan kendi içinde bulunduğu durumu ve sorunlarını rahatça gözlemleyemezken bir terapist bu gözlemi rahatça yapabilir. Bazı danışanlar için birkaç seans yeterli iken bazı danışanlar için aylar hatta yıllar gerekebilir. Terapinin bitmesindeki önemli nokta ise danışanın tedavisinin bitirilip gerçek hayata tamamen hazır olduğu kesinleşmelidir. Danışan terapisti olmadan da hayatı sürdürebilir olmalıdır.
Terapi Uygulaması Nasıl Olur ?
Psikodinamik Psikoterapi, bilişsel-davranışçı terapi, varoluşçu terapi, geştalt terapisi, aile terapisi, çift terapisi, grup terapisi, EMDR gibi birçok terapi yöntemi ve eğitimi vardır. Bu ekollerden hangisinin kullanılacağı problemin ne olduğu ve danışanın beklentileri üzerine belirlenir. Yapılan araştırmalar tüm bu farklı ekol ve yöntemlerin yerinde kullanıldığı zaman etkin olduğunu göstermektedir. Buradaki en önemli nokta, psikoterapistin problemi iyi tanımlaması ve uygun yönteme karar verebilmesidir. Bunun için de psikoterapist, danışan ile detaylı bir ön görüşme yapar.
Terapi uygulamalarında merak edilen konulardan biri ise “Terapistler ilaç verir mi?”
Terapistler yaptıkları görüşmelerde danışanın ihtiyaçlarını fark edebilir. Bu durumda ihtiyaca göre terapi ile birlikte ilaç verilebilir. İlaç verme yetkisi sadece psikiyatrist ve nöroloji uzmanlarıdır. Terapist psikolog veya psikolojik danışman terapiye başlamadan önce veya terapiyle birlikte hastayı bir psikiyatri uzmanına yönlendirebilir.