Bu gönderiyi derecelendirin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Medyada Şiddet İçerikleri

Saldırganlık, kasıtlı olarak zarar ya da acı vermeye yönelik davranışlar sergilemektir. Bu davranış fiziksel ya da sözlü olabilir; amacına ulaşabilir ya da ulaşmayabilir. Yine de saldırganlıktır. Saldırgan davranan insanları izlemek çocukların oyuncaklara saldırgan davranmasına yol açabildiği biliniyor. Peki televizyondaki saldırgan davranışların çocuklar üzerine etkisi nasıl olur? Peki ya çocukların şiddet içerikli bilgisayar oyunları?

Yapılan araştırmalara göre ortalama 12 yaşlarındaki bir çocuğun televizyonda 100.000 adet şiddet içerikli görüntü izlediği tahmin ediliyor. Televizyonda görülen şiddet olaylarının neredeyse çoğunda pişmanlık, eleştiri ya da şiddetin cezalandırılmasının adı bile geçmiyor. Bu da çocukların TV’de gördükleri şiddet olaylarında kahraman ya da buna benzer çekici rol model olarak görmesine sebep olabilir. Yapılan başka araştırmalara göre ise çocukken TV’de ne kadar çok şiddet içerikli program izlendiyse ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde o denli çok şiddet sergilediği görülüyor.

medyada şiddet içerkleri

Şiddet İçerikleri Çocukları Nasıl Etkiler

  • Korku, çaresizlik, dehşete düşmenin etkilerini çocuklar organize olamayarak, sinirli, uyumsuz davranışlarla dışa vurabilirler.
  • Travmanın kendisini ya da değişik yönlerini konu alan oyunları tekrar tekrar oynayabilirler.
  • İçeriğini tam anlamaksızın korkunç rüyalar görebilirler, uykuya dalma, sürdürme sorunları yaşayabilirler.
  • Görüntüler akıllarına tekrarlayıcı olarak gelir ve rahatsız edici olabilir.

Neler Yapılabilir?

Çocukların eğitici programlar harici özellikle şiddet içeren ve çocuklar için travmatik olacak görüntülerden uzak kalmaları gerekir. Hazırlıksız karşılaşılan şiddet görüntüleri onlarda bilinçaltı kaygı, gerilim, korku, şiddete eğilim gibi sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle TV gibi iletişim araçları eğitim amaçlı olarak kullanılmalı, eğlence amaçlı ise belli sınırlarda kullanılmalıdır.

Özellikle anne babalar, aile olarak birlikte izledikleri programlar konusunda oldukça seçici davranmalıdırlar. Aşırı ve uygunsuz TV izleme durumunda, çocukların uyku ritmi bozulabilir, vakit ve motivasyon eksikliğinden dolayı çocukların oyunlar ve değişik aktiviteler ile kazanacakları gelişimleri tamamlanmayabilir, gelişimi için gerekli olan fiziksel hareketlilik ile enerji atımı eksik kalır. TV’nin çocuklar için bir miktar katkısı olsa bile genel olarak dil, sosyal ve motor gelişimde sıkıntılar gözlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP