Bu gönderiyi derecelendirin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Helikopter Ebeveynlik

1969 yılında Helikopter Ebeveyn küçük bir çocuk danışanının annesini bu şekilde tanımlaması sonucu ortaya çıkmış ve bazı ebeveyn özelliklerini tanımlamıştır. Adından da anlaşılabileceği gibi ebeveynlerin bazı belirgin özellikleri olduğu için bu şekilde adlandırılmış. Günümüz sorunlarından biri olan helikopter ebeveynlik, çocukları için aşırı derecede endişe eden kontrolcü, mükemmeliyetçi ve müdahaleci aile bireyleri olarak tanımlayabiliriz.

Helikopter Ebeveyn çocuklarından hayatı boyunca yüksek başarı bekler, sürekli çocuklarının etrafında pervane olurlar. Bu özelliklere baktığınızda aklınıza gelen biri oldu mu… Diğer yandan baktığımızda anne babalar iyi niyetli olsa da bilimsel araştırmalar çocuklar üzerinde önemli derecede olumsuz sonuçlar doğurduğunu bize gösteriyor.

helikopter ebeveynlik

Helikopter Ebeveynliğin Ortaya Çıkardığı Sorunlar

Helikopter ebeveyn çocuklarının daha az yetkin, daha az bağımsız olduğunu ve hem öz değer hem de yaşam memnuniyeti düzeylerinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Helikopter ebeveyn çocuklara ekonomik olarak da zarar verebiliyor. Örneğin yapılan araştırmalar düşük özgüvenin çocukların gelecekteki kazançlarını da negatif bir şekilde etkilediğini ortaya koyuyor. Bunun dışında çocuklarda ortaya çıkan sorunlara baktığımızda öfke kontrol problemi, kızgınlık hali ve ebeveynlerle sürekli çatışma hali görülebiliyor.

Helikopter ebeveyn çocuklarının sosyal iletişim becerilerinde düşme görülebilir yani bir problem karşısında baş etmede zorlanır. Özgüven eksikliği ve yetişkin kimliği geliştirmede güçlükler, başkalarına bağımlılık bu olumsuz sonuçlara örnek olarak gösterilebilir. Bu sonuçların yanında helikopter ebeveyn, öğrencilerin notlarını olumsuz etkilediği de görülüyor. Çocuğunun çok başarılı olmasını isteyen helikopter ebeveyn, onun yerine ödevlerini yaparak çocuğu başarısızlığa sürüklüyor.

Neler Yapabiliriz?

Çocukta öz yeterliğin gelişmesine olanak tanımak: çocuğun kendi problemlerinin üstesinden gelebilmesi için yanılmasına, yanlış yapmasına ve kendini deneyimlemesini sağlamak. Etkili bir şekilde problem çözme becerisi hayatın her alanında çok önemlidir. Eğer siz çocuk yerine problem çözüyorsanız çok önemli bir yaşam becerisini öğretme konusunda ona engel oluyorsunuz demektir.

Çocuklar genellikle belirli bir plan ve rutinde olduğunda kendilerini güvende hissederler. Fakat helikopter ebeveyn, çocuğun her uyanık olduğu anı tenis kursu, Fransızca kursu, yüzme, satranç gibi etkinliklerle dolduruyor. Çocuğa bu kadar fazla aktiviteye katılması ve bu kadar fazla hedef belirlenmesi onu mutsuzluğa sürükleyebiliyor. Çünkü hedef birden fazla olduğunda bunlara ulaşmak oldukça zorlaşıyor ve kişinin yani çocuğun da benlik saygısını düşürüyor. Bunun yerine hedefi uzun zamana yaymak ve bunlara bağlı kalabilmek daha faydalı olacaktır.

Son olarak ebeveynler çocuklarının gelişimi için destekleyici olurken bir yandan yaşam becerilerini kazanması için geride durarak hata yapmasına izin verir. Böylece bu çocuklar hayatlarına başarıyla ve sağlıklı bir ruh hali ile devam edeceklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP