Dislekside Tıbbi Değerlendirme ve Tanılama
Disleksiye sahip olan çocuklar okul çağında öğrenmede yaşadığı güçlükleri kendi kendine anlamlandırmaya çalışırlar. Fakat arkadaşlarıyla birlikte aynı zamanda öğrenemediğini fark ettiğinde kendilerini kötü hisseder ve suçlarlar.“Neden bunu bir türlü öğrenemiyorum, hiçbir şeyi başaramıyorum” Bu suçlamalar onların benlik saygılarını düşürmeye ve kendilerini olumsuz algılamalarına neden olur. Çocuğun bu sorunları yaşamaması ve zarar görmemesi için disleksi tıbbi değerlendirmeye alınması gerekir.
Disleksi Tıbbi tanı olarak “Özgül Öğrenme Bozukluğu” olarak ifade edilir. Disleksi tıbbi değerlendirmesi için çocuk ilk olarak çocuk psikiyatrisine başvurmalıdır. Burada çocuğun öğrenmeyi bozan faktörler ayrıntılı incelenir, ayırıcı tanı yapılır ve varsa disleksi tanısının konulması için ayrıntılı değerlendirme yapılır. Dislekside tıbbi değerlendirmede çocuk psikiyatrisi hekimi öğrenme sorunlarıyla başvuran bir çocuğun değerlendirmesinde:
Çocuğun doğumundan itibaren tüm gelişim öyküsünü ayrıntılı olarak alınır,
Öğretmenden bilgi alınır,
Psikiyatrik muayenesi yapılır,
Gerekli görüldüğü durumlarda çocuk hastalıkları, nöroloji, kulak-burun-boğaz gibi alanlara da yönlendirilebilir. Öğrenme sorunu yaratan sadece disleksi olmayabilir, diğer hastalık ve durumlar da öğrenmeyi engelleyebilir. Örneğin fark edilmemiş işitme sorunu yaşayan bir çocuk öğrenmede güçlük çeker, duymadığı için öğrenemez.
Disleksinin Tıbbi Tanılanmasında Kullanılan Testler:
- WISC-R, WISC-4
- Cognitive Assesment System (CAS)
- Stanford-Binet Zeka Testi
- Bender-Gestalt Görsel-Motor Algı Testi
- Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi
- Peabody Testi
- GISD Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi
- Gessel Gelişim Figürleri
- Özel Öğrenme Güçlüğü Bataryası
Bu testler kliniğimizde uygulanmaktadır.