Bu gönderiyi derecelendirin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Kızgınlık genelde anlatılmak istenen olumsuz duygunun en hafif seviyesi için kullanılırken öfke ise daha yoğun bir seviyeyi belli etmek için kullanılır. Her durumda kişinin yaşadığı durum öfke olmayabilir. Bunu anlayabilmek için klinik olarak, öfkelenen kişinin,başkalarına, kendisine ya da eşyalara sözleri ve davranışlarıyla zarar veriyor olmasına bakılmaktadır.

Öfkeyi doğru ifade etme becerisine ise “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisidir.

Öfke Nöbetinde Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Son zamanlarda ebeveynlerin de sık yaşadığı problemlerden önde gelenlerinden biri ise öfke nöbetidir. Öfke anında ebeveyn ne yapacağı hakkında kararsız kalmakta ya da öfkeyi anını geçirmek için çocuğun o anda istediğini yapmaktadır. İstediğini o sırada yapmak kısa vadede kolay fakat ebeveynin iyiliğinedir, uzun vadede bu çocuğa zarar verecektir. Çocuğun öfke nöbeti geçirdiği sırada hiçbir pozitif ya da negatif tepki verilmemeli eğer çocuk ağlıyorsa ağlamasına izin verilmelidir. Aynı zamanda çocuğa sıkıca sarılmak da fayda sağlayacaktır. Çocuğun kişiliği değil o anda yaptığı davranışı eleştirilmelidir. Örneğin: “ Sen işe yaramazsın değil, çok uğraştın ama bu sefer olmadı” şeklinde eleştiri yapılabilir. Öfke nöbetleri sık devam ediyorsa psikiyatristten yardım alınmalıdır. Öfke ifadesi öğrenilmiş bir davranıştır, psikiyatristin yardımıyla farklı ifade şekilleri de öğrenilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP