Çocuklarda Mola Vermek
Eskiden çocukları disipline etme denilince akıllara şiddet yani dayak gelirdi. Fakat son yıllarda fiziksel şiddet yerine çocuğa mola uygulaması verilmeye başlandı. Peki mola nedir, hangi durumlarda verilir?
Davranışçı psikolog Skinner tarafından ortaya atılan mola uygulamasında amaç çocuğun olumsuz davranışını engellemektir. Fakat uygulamanın doğru şekilde yapılmaması farklı problemlere veya istenilmeyen davranışlara da yol açabilir. Molada vermek: çocuğu olumsuz davranış sergilediği ortamdan alarak hoşuna gitmeyen alanda beklemesini sağlamaktır. Mola alanın çocuğun arzu etmeyeceği, uyaranların az olduğu bir yer olmalıdır. Eğer mola alanında çocuğun hoşuna giden oyuncak, köpek, kedi vs. gibi uyarıcılar varsa veya çocuk mola için odasına gönderilip bilgisayar oynuyorsa bu olumsuz davranışı engellemez, aksine olumsuz davranışı pekiştirmiş olur. Ayrıca mola alanın arzu edilen bir alan olmayacağı gibi çocuğun korkmasına neden olacak kapalı karanlık bir yer de olmamalıdır. Bu nedenle mola alanının nasıl olduğu çok önemlidir.
Molada Amaç
Mola sadece bir ceza taktiği olarak kullanıldığında çocuk için sonuçları iyi olmayan bir yol oluyor. Molanın asıl amacı bir öğretme, yol gösterme, problem çözme tekniği olarak kullanmaktır. Peki bu öğretme tekniği ile çocuk psikoloji arasında nasıl bir ilişki vardır? Çocuğun neden molaya gönderildiği yaşına uygun anlayacağı şekilde açıklanmalıdır. Neden mola verdiğini bilmeyen çocuğun aklında soru işaretleri kalır ve bu mola amacına ulaşmaz.
Molada Süre:
Uzmanlara göre 6 yaşına kadar, yaşı kadar mola, 6 yaşından sonraki yaşlarda ise 5-10 dakikayı aşmayan mola verilmesi uygun görülüyor. Bu süredeki amaç, yaptığı şeyin yanlış olduğunu düşünecek kadar zaman vermektir.