Çocuklara Cinsiyet Eşitliğini Öğretmek
Çocuklar iki yaşından itibaren kız ve erkek arasındaki fiziksel farklılıkları fark etmeye başlarlar. Üç yaşından itibaren ise, cinsiyet ve belirli rol ve davranışları ilişkilendirmeye başlarlar. Çevrelerinde ipuçları arar ve dünyanın nasıl işlediğini anlayabilmek için bu ipuçlarını bir araya getirirler. Üç yaş, cinsiyet eşitliği hakkında düşünmek için erken gelebilir ama aslında bu konuya giriş yapmak için en uygun zamandır. Ebeveynler çocukların cinsiyet eşitliğini anlamalarına yardımcı olmakta büyük rol oynarlar. Ebeveynlere bu konuda kız ve erkek çocuklarına aynı davranmaları konusunda büyük rol düşer.
Bu konuda yapabileceğiniz en etkili yollar nelerdir?
![çocuklara-cinsiyet-esitligini-öğretmek Çocuklara cinsiyet eşitliğini öğretmek](https://mustafakemalozcan.com/wp-content/uploads/2022/12/cocuklara-cinsiyet-esitligini-ogretmek.jpg)
Çocuklarınız birçok alanda cinsiyet eşitliği hakkında eleştiriye maruz kalacaklar. Bu eleştiriler, sosyal medyadan, okuldan, arkadaş çevresinden olabilir. Bu eleştiriler hakkında çocuklarınızla konuşmanız çok önemlidir. Çocuklarınıza bu eleştiriler hakkında ne hissettiklerini sorabilirsiniz ve verdikleri cevaba göre onlarla konuşabilirsiniz.
Çocuklarınıza cinsiyeti bir davranış olarak göstermeyin. Erkek ağlamaz, bu kız oyuncağı, sadece kadınlar kibar olabilir, erkekler pembe renkleri sevemez, kız çocukları silahla veya silahla, erkek çocukları oyuncak bebekle oynamaz, sadece erkekler inşaat işçisi olabilir, kadınlar modacı olur şeklindeki mesleki yargılardan uzak durun. Çocukların hepsi birbirinden farklıdır. Bazı davranışları mazur göstermek veya tercihleri açıklamak için cinsiyeti kullandığınızda, çocuğunuzu sınırları bir davranışa hapsedersiniz.
Çocuklarınıza toplumsal cinsiyet beklentilerine göre davranmayın.
Çocuklarınızın cinsiyetlerinden dolayı belli alanlarda dezavantajlı olduklarını düşünmeleri doğru olmaz. Tüm çocuklara aynı kuralları uygulamak ve aynı fırsatları sağlamak çok önemlidir. Oğullarınızı düşünceli olmaya ve hislerinden bahsetmeye teşvik edin. Oğullarınıza bu cinsiyet kalıplarını yerleştirmemekle, onların utanmadan veya rahatsız olmadan duygularını açıkça ifade etmelerine yardımcı olabilirsiniz. Kızlarınızı “yapamayacakları” yargısına karşı koruyun. Çoğu zaman, “Kızlar matematik ve bilim yapamazlar.” ya da “Kız gibi koşma.” gibi kalıplaşmış ifadeleri duyarlar. Birisine “Kız gibi yaptın.” ifadesini hakaret olarak kullanmak, kadınların zayıf ve bağımlı bir cinsiyet olduğunu ima eder. Çocuklarınıza neden bu tür dili kullanmanın cinsiyetçi ve zararlı olduğunu öğretmeye önem verin.
Çocuklarınızın cinsiyetlerine dayalı olarak mümkün olduğunca çok farklı seçenekte yaşamaya teşvik etmek iyi bir fikir olabilir. Elbise renklerini karıştırın ve eşleştirin örneğin kızlarınızı hep pembe renkte giydirip ve oğullarınızın odasını hep mavi renkle süslemeyin. Kızlarınızı aksiyon figürleri, oyuncak arabalar, video oyunları gibi oyunlarla oynamaya teşvik edin.
Oğullarınızın bebek, fırın seti, ev seti, günlük dergi, dikiş seti gibi oyuncaklarla oynamalarına izin verin. Kızlarınızla beraber basketbol, futbol, gibi sporları yapabilirsiniz. Oğullarınızı için bale, sanat, yemek pişirme veya yoga dersleri güzel bir seçenek olabilir. Aynı zamanda, ev işlerini çocuklarınızın arasında eşit olarak paylaştırın; kızlarınızın çim biçerken, oğullarınızın temizlik, yemek pişirme, bulaşık yıkamalarını sağlayın.