Bu gönderiyi derecelendirin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Boşanma ve Çocuk

Boşanma, eşlerin birlikte yaşamaktan vazgeçip yasal olarak karı koca olmadıklarını belirttikleri bir ayrılık durumudur. Boşanmayla birlikte ailedeki roller, ilişkileri ekonomik sorumluluklar da etkilenir bu nedenle boşanma, aile dengesinin tamamının değiştiği bir süreçtir.

Boşanma sadece eşler arasında değil çocuğun da dâhil olduğu bir süreçtir.  Genellikle boşanma sürecinin başlangıcında çocuk şaşkınlık, üzüntü, terk edilme korkusu gibi acı verici duygular deneyimler. Bu duyguları öfke, suçluluk, yas ve çatışmalar takip eder. Boşanmış anne baba, çocukları ile pozitif, destekleyici ilişkiler kurmalı, anne baba arası çatışmalar azaltılmalı, kendi duygusal durumlarını düzeltebilmeleri ve ortaya çıkan gerginlikleri rahatlatmaları konularında uzman kişiden oyun terapisi veya aile terapisi desteği alabilirler.

Yaş Dönemlerine Göre Boşanma

0-5 Yaş

3 yaşın altındaki çocuklarda boşanma sürecinde, bakım verenin stresinden etkilenir, bu da uyku düzeninde bozulmalara neden olur, ayrılık kaygısı bozukluğu, yeme bozuklukları ya da gelişimsel gerilik olarak problemler görülebilir. 4-5 yaş civarında çocuklar boşanma durumundan kendilerini sorumlu tutarlar ve kendisinin kötü bir çocuk olmasından dolayı ebeveynlerinin ayrıldığını düşünür. Anneden ayrılma kaygısı ve aşırı terk edilme korkusuyla ebeveynlerine adeta ‘yapışma’ eğilimindedirler. Boşanma, anne ve baba arasında gerçekleşen bir durumdur ve çocuğun bu durumda suçlu olmadığı anlatılmalıdır.

Okul Çağı

Okul çağındaki bir çocuklarda boşanma sürecinde, üzüntü ve depresyon sık görülür. Benmerkezciğin zamanla azalması ile çoğu suçlamayı kendi yerine bir ebeveynine yöneltir.  Daha büyük yaşlardaki çocuklar çoğunlukla bir ebeveynine bazen de her ikisine birden öfke duyabilmektedir.

Ergenlik Dönemi

Ergenlik dönemindeki bir çocuğun anne ve babasının boşanma durumu kendi uzun dönem ilişkilerini sürdürme becerilerini sorgulamalarına neden olabilir ve partner ilişkileri ile ilgili endişeye düşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP