Bu gönderiyi derecelendirin!
[Toplam: 2 Ortalama: 3.5]

Bebek ve Çocuklarda Yeme Bozuklukları Nelerdir?

Beslenme Sorunları (OYUN ÇAĞI)

Bu sorunlar şu şekilde sıralanabilir; Yeme reddi (az miktarda yeme ya da hiç yememe), Yemek seçme (sadece birkaç çeşit besini kabul etme), Besin kıvamında yaşına göre beklenen gelişmenin sağlanamaması (yarı katı ya da katı gıdalara geçememe), Kendi kendine beslenmenin olmaması, Sık kusma, Öğün saatlerinde uygunsuz davranışlar sergileme, Yutma ya da çiğneme sorunları.

Bebeklik Anoreksisi

Yeme reddi, kaşığa ve kendi kendine beslenmeye geçişin olduğu altı ay ile üç yaş arasında ortaya çıkar. Beslenme sırasında ebeveyn-bebek arasında yoğun çatışma ve mücadele, çok fazla konuşma ve dikkat dağıtmaya yönelik davranışlar gözlenir. Bebek beslenmeye ilgi göstermez, açlık belirtmez. Buna karşın bakım verenle yoğun etkileşim içindedir. Yeme ya da yememe bebeğin iç uyaranları (açlık- tokluk) tarafından düzenlenmesi gerekirken, giderek dış uyaranlar (çatışma, mücadele) ile ilişkili olmaya başlar.

Travma Sonrası Beslenme Bozukluğu

Yeme reddi ağız, yutak veya yemek borusunu etkileyen travmatik bir olay sonrasında sadece olayla ilişkilendirdiği besinlere (biberon, katı gıda ya da sıvı gıda) karşı gelişir. Bebek, beslenmeye başlamadan önce yemek masasını, biberonu ya da yeme gereçlerini gördüğünde yoğun kaygı ve korku yaşar. Ancak korku duymadığı besinler önerildiğinde sorun yaşamaz ve direnç göstermez.

Duyusal Nedenlere Bağlı Yeme Reddi

Yeme reddi belirli tat, koku, görünüm ya da kıvamdaki besinlere karşıdır. Özellikle biberondan kaşığa geçildiği ve besin çeşitliliğinde artmanın olduğu dönemde (12-24 ay) belirginleşmektedir. Çocuğun tepkileri ağız buruşturmaktan öğürmeye, yemeyi çıkartmaya ya da kusmaya kadar değişebilir. Hoşuna giden, sevdiği besinler önerildiğinde sorun gelişmez. Katı besinleri kabul etmeyen çocuklar, çiğneme deneyimlerinin yetersizliğinden dolayı oral-motor gelişimleri açısından geri kalırlar. Ayrıca diğer çoğu duyusal alanda da (ör; dokunma, ses, koku) aşırı duyarlılık gösterirler

Bebeklerde Ve Çocuklarda Yeme Bozukları Tedavileri Nelerdir?

Beslenme sorunları için standart bir tedavi protokolünün olmayışının iki önemli nedeni vardır. Bunlardan ilki, beslenme sorunlarının ortaya çıkış nedenlerinin farklı oluşudur. İkinci ise her olguda hedeflerin tedavi süreci içinde değişmesidir.  Bu  nedenle sistematik bir tedavi biçimine bağlı kalmak yerine, çocuğun beslenme ve öğün saatlerindeki davranışlarını kontrol eden etkenlerin anlaşılması ve bunlara yönelik uygulanabilecek yöntemlerin tespit edilmesi daha uygundur.

Öğünlerin Düzenlenmesi

İştah, biyolojik ve çevresel etkenlerin bir araya gelmesiyle belirir. Öğünlerin düzenlenmesindeki temel hedef, çocukta iştah duygusunun gelişmesini ve açlık-tokluk döngüsünü kazanmasını sağlamaktır. Özellikle besin alımında düzensizlik gösteren çocuklarda öğün saatlerinin düzenlenmesi, iştah duygusunun gelişimini sağlamada etkin bir yöntemdir.

Ebeveynlerden, beslenme saatlerini 4—5 saat arayla, günde 3 ana öğün şeklinde düzenlemeleri, öğün aralarında su dışında herhangi bir şey (özellikle de düşük kalorili fakat yüksek hacimli besinler) önermemeleri ve atıştırma şeklindeki besin alınımı kısıtlamaları istenir.

Öğünlerin 20-25 dakika ile sınırlandırılması gerekir.Bu yöntem uygulanırken, çocuğun yeni düzene alışması sırasında (özellikle ilk on gün) tartı kaybedeceği (500 – 1500 gr), daha huysuz ve sinirli olacağı ebeveynlere açıklanmalıdır. Bunun yanında çocuğun sıvı dengesinin korunması için su alımının dikkatle izlenmesi de gerekir. Haftalık olarak tartı takibi ve dehidrasyon durumunun değerlendirilmesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP